Benbrott: Symptom, orsaker och behandling

Benbrott symtom kan variera, men ofta upplevs intensiv smärta och svullnad. Benbrott, även känt som fraktur, är en allvarlig skada där ett ben bryts helt eller delvis. Detta kan orsakas av trauma, fall, olyckor eller underliggande medicinska tillstånd som försvagar skelettet, såsom osteoporos. Denna artikel går igenom symptomen, orsakerna och behandlingsmetoderna för benbrott samt hur du kan påskynda återhämtningen enligt rekommendationer från 1177 och andra vårdkällor.

Vad är ett benbrott?

Vad är benbrott? Ett benbrott inträffar när ett ben utsätts för en kraft som överstiger dess hållfasthet. Benbrott uppstår ofta när en person ramlar eller får ett kraftigt slag. Det är vanligt att foten som hamnar under kroppen vid ett fall kan orsaka benbrott. En fraktur kan vara öppen eller sluten. Vid en öppen fraktur sticker benet ut genom huden, medan vid en sluten fraktur är huden intakt.

Frakturer kan vara enkla (där benet är brutet men huden är intakt) eller komplicerade (där benet bryter igenom huden). Det finns också olika typer av frakturer, inklusive spricka, spiralfrakturer och kompressionsfrakturer. Benvävnad har en viss elasticitet, men vid för stor belastning kan benet brytas. Skadan kan variera i allvarlighetsgrad från en liten spricka till ett fullständigt brott.

Symtom på benbrott

Symtom på ett benbrott varierar beroende på skadans plats och allvarlighetsgrad. Vanliga tecken på att du brutit ett ben inkluderar:

  • Intensiv smärta vid skadans plats, särskilt vid rörelse eller tryck
  • Svullnad och blåmärken runt det drabbade området
  • Synlig deformitet eller onormal vinkel på den skadade kroppsdelen
  • Begränsad rörlighet eller oförmåga att använda armen eller benet
  • Knäppande ljud vid skadetillfället
  • Förlust av känsel eller stickningar vid svåra frakturer
  • Ont och inte kan använda den skadade kroppsdelen normalt

Hos barn kan ytterligare tecken inkludera ovilja att röra sig normalt eller att de inte vill använda armen eller benet. Därför får barn oftare symptom som kan förväxlas med andra skador men som bör behandlas som vanliga benbrott för säkerhets skull. Får barn oftare en skelettskada i situationer där vuxna skulle klara sig utan fraktur eftersom mjukare benet hos barn kan vara mer mottagligt för skador, men samtidigt är barns skelett mer flexibelt.

Orsaker till benbrott

Benbrott orsakas vanligtvis av trauma såsom när en person ramlat, varit med om bilolyckor eller drabbats av sportskador. Benbrott uppstår ofta när en person halkar eller faller, särskilt äldre personer vars skelettet blir skörare med tiden. Risken för benbrott ökar med åldern eftersom skelettet blir skörare med tiden.

Andra faktorer som kan bidra till frakturer inkluderar:

  • Osteoporos: Ett tillstånd som försvagar skelettet och ökar risken för frakturer
  • Överbelastning: Upprepade rörelser kan orsaka stressfrakturer, särskilt hos idrottare
  • Underliggande sjukdomar: Tillstånd som cancer eller infektioner kan försvaga benen
  • Ramlar eller krockar: Uppstår ofta när en person faller på ett visst sätt eller kolliderar med något

Barn kan få frakturer i situationer där vuxna kanske endast får blåmärken. Detta beror på hur skadan påverkar deras växande skelett. I situationer där en vuxen person skulle få en stukning kan en vuxen skulle få en skada som är mindre allvarlig än hos barn, där samma kraft kan orsaka en fraktur eftersom barns skelettet är mjukare.

Behandling av benbrott

Behandlingen av ett benbrott beror på skadans typ och svårighetsgrad. Målet med behandlingen är att stabilisera benet, lindra smärtan och främja läkning. Om du misstänker en fraktur i ryggraden är det viktigt att vara försiktig. Vid en fraktur i ryggraden ska du endast flytta personen om det är nödvändigt för att rädda deras liv.

Vanliga behandlingsmetoder inkluderar:

Typ av behandling Beskrivning Fördelar
Immobilisering Gips eller skena håller benet stabilt Främjar korrekt läkning
Operation Metallplattor och skruvar fixerar benet Nödvändigt vid komplicerade frakturer
Smärtlindring Receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol Gör återhämtningen bekvämare
Fysioterapi Rehabilitering efter att gipset har tagits bort Återställer styrka och rörlighet
Om du misstänker att du har ett benbrott, bör du sök vård på en akutmottagning omedelbart. I mindre akuta fall kan du besöka en vårdcentral eller en jouröppen mottagning. Det är viktigt att stödja den skadade kroppsdelen genom att hålla den stilla, till exempel med hjälp av en provisorisk mitella eller annat provisoriskt redskap.

Behandling av vuxna

För vuxna inkluderar behandlingen oftast immobilisering genom att bli gipsad, samt möjligen kirurgi beroende på frakturen. Smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol kan användas för att hantera smärtan. Rehabilitering med en fysioterapeut är ofta nödvändig efter att gipset har tagits bort, vilket vanligtvis sker efter fyra till sex veckor.

Behandling av barn

Behandling av barn är likartad men anpassas efter deras växande skelett. Barn kan ibland behöva sövas under behandlingen för att minska obehag. En förälder eller närstående bör alltid vara med barnet under behandlingen för att ge trygghet. Om läkaren misstänker att skelettet är skadat men inte ser en tydlig fraktur på röntgen, kan barn ändå bli gipsad förebyggande.

Knäkomforten - Lindrar 99% Av Alla Typer Av Knäbesvär På Bara En Vecka! - Komforten

Hur KnäKomforten™ och Termoreliever™ kan hjälpa vid återhämtning

Efter att benbrottet har börjat läka och du får av vårdpersonalen tillstånd att belasta den skadade kroppsdelen, kan olika hjälpmedel vara till stor nytta. Du kan få ett hjälpmedel från sjukvården som underlättar återhämtningen.

KnäKomforten™ är ett specialdesignat knäskydd som ger stöd och stabilitet till knät under rehabilitering efter en fraktur i underbenet eller knäområdet. Det hjälper till att minska belastningen på det skadade området och förbättrar komforten under dagliga aktiviteter. Under återhämtningen kan du behöva använda den andra foten mer, och ett knäskydd kan hjälpa till att stödja den friska sidan också.

Termoreliever™ erbjuder värmeterapi som kan användas för att lindra stelhet och förbättra blodcirkulationen i det drabbade området efter immobilisering. Kombinationen av dessa produkter kan bidra till snabbare återhämtning och ökad komfort under läkningsprocessen, som ofta tar lång tid.

Efter att gipset har tagits bort kan du behöva hjälp från en fysioterapeut för att få tillbaka rörligheten och styrkan i den skadade kroppsdelen. Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken på att gipset sitter fel, såsom ökad smärta, domningar eller missfärgning av huden.

Förebyggande åtgärder

Även om det kan vara svårt att förebygga olycksrelaterade benbrott, finns det åtgärder som kan minska risken:

  • Upprätthålla en hälsosam kost rik på kalcium och D-vitamin för starka ben
  • Motionera regelbundet för att stärka musklerna och förbättra balans
  • Använda skyddsutrustning vid sporter med hög risk för skador
  • Undvika farliga miljöer där fallrisk är hög
  • Vara extra försiktig när det är halt ute för att undvika att halka och falla

Slutsats

Benbrott är en vanlig men hanterbar skada med rätt diagnos och behandling från den öppna specialiserade vården. Genom att vara uppmärksam på symptomen och söka vård i tid kan de flesta återhämta sig helt. Om du misstänker att skelettet är skadat eller om du har ont och inte kan använda en kroppsdel, bör du söka vård omedelbart.

Användning av stödjande hjälpmedel som KnäKomforten™ och Termoreliever™ kan ytterligare förbättra återhämtningsprocessen genom att ge stabilitet, lindra obehag och främja bättre blodcirkulation. En förälder eller annan närstående kan vara ett viktigt stöd under läkningsprocessen, särskilt för barn.

FAQ